@duona

kasdieninės mūsų duonos duok mums šiandien...

Antradienis, Spalio 12, 2004

Papulti į Erodo šventę

Proga pasitaikė, kai Erodas, švęsdamas savo gimimo dieną, iškėlė pokylį savo didžiūnams, kariuomenės vadams ir Galilėjos kilmingiesiems. Erodiados duktė ten įėjusi šoko ir patiko Erodui bei jo svečiams. Karalius tarė mergaitei: ,,Prašyk iš manęs, ko tik nori, ir aš tau duosiu.”
Morkaus 6,21-22

Gimtadienis kiekvienam žmogui yra reikšminga diena. Gal ne visi, bet dažniausiai bent jau didžioji dauguma prisimena savo gimtadienį. Erodas yra vis dėlto ,,civilizuotas” žmogus, todėl visai natūraliai jis surengia savo gimtadienio pokylį. Šio gimtadienio metu jis yra dosnus, jo svečiams yra sočiai ir išgerti, ir pavalgyti yra, ir akis į ką paganyti. Jo gimtadienio proga susirinkę patys įtakingiausieji šalies žmonės pasilinksminti.
Taigi, tai ypatinga ir išskirtina diena. Ir štai šios šventės metu Erodas pasakė nesąmonę. Mergaitei, kuri greičiausiai labai gundančiai sušoko pilvo šokį, Erodas pažada išpildyti bet kokį jos norą. Ką tuo metu Erodas mąstė sunku pasakyti, na ir ko paauglė mergaitė gali norėti? Net jei ir pusė karalystės norėtų, būtų galima jai duoti kokį akmenuotą ir negyvenamą karalystės kraštą, kuris vis vien liks šeimos rankose, taigi net jei ir to panorėtų tai yra įmanoma. Taigi, Erodas duoda jai pažadą. Neturėtų būti keista, kad dažnai tai, ko mes tikimės, kada žadame iš godumo, nepasitvirtina. Mergaitė neprašo pati ko ji nori, nes ji pati nežino ko ji nori (kaip Erodas ir galvojo), bet tariasi su motina, kuri padėtų dukrai apsispręsti ko ji galėtų norėti (ko jis nenumatė).
Šią pastraipą evangelistas pradeda labai keistai, sakydamas ,,Proga pasitaikė, kai Erodas…”. Palauk, kas čia per šnekos? Proga, kam? Graikų kalbos originalą verčiant pažodžiui skamba ,,ir atėjo tinkama diena kai..”. Tinkama diena kam? Atskymas greičiausiai reikštu, - atėjo diena, kurioje Erodas prarado kontrolę, prarado save ir nebegalėjo išsaugoti įkalintos ir slėptos vertybės.
Prisiminkime tai, kad Jonas nors ir įkalintas, bet Erodo buvo gerbiamas ir saugomas, tačiau štai šią linksmybių dieną jis praradą savo galias (nors jam vis dar atrodo, kad jis turi galią spręsti) ir per aklumą pasiduoda mergaitės norams.
Būdami šiuolaikiniais žmonėmis mes manome, kad daug sprendimų yra mūsų valioje. Noriu pasipriešinti tokiam mąstymui. Iš pradžių imdamiesi vieno ar kito sprendimo turime savo valią. Erodas savo valios sprendimu suėmė Joną ir taip jį laikė kalėjime, net pats jį saugodamas. Tačiau jei mūsų sprendimas yra bendradarbiauti su nuodėme, nori nenori tame pasirinkime žmogus praras savo valią ir darys taip kaip diktuoja ,,tuometinės situacijos”. Erodas prarado valią kontroliuoti per savo gimtadienį. Šventė, kurios metu jis norėjo pasirodyti dosnus, galintis, turintis valią, tenkinantis savo ir kitų norus, parodė kiek nedaug tereikėjo, kad jis taptų visiškas nuodėmės vergas. Sakyčiau netgi bendradarbis su šėtonu (nors to evangelistas ir nesako).
Ką mums gali pasakytio šios kelios eilutės iš Erodo gyvenimo? Mes juk nesame nei jo draugai, nei jo bendradarbiai, nei pritariame tokiai pasaulėžiūrai kaip jo. Tokiu žmonių kaip Erodas yra pakankamai daug ir mūsų laikais. Gali būti kad ne visi turi tokį jiems suteikta tokią įtaką, tačiau jų yra. Karalius Erodas, vietininkas Pilotas, vyriausias kunigas Ananias, mokinys Judas tai žmonės, kurie turi tam tikrą atsakomybę ir gali spręsti kitų žmonių likimus. Atsiminkime tai, kad tiek Jonas Krikštytojas, tiek Jėzus, tiek daugelis Jėzaus sekėjų ateityje daugiausiai kentėjo nuo tokio tipo žmonių. Labai daug kas tokiems žmonėms nori įsiteikti, ir daug kas toleruoja ir priimą jų pasaulėžiūrą ir iš jos išplaukiančius sprendimus.
Jėzaus sekėjai yra skirtingi. Ne nuodėmės bendradarbiai, o Dievo. Ieškantys artumo ir taikos ne su ,,įtakingaisiais” bet su Viešpačiu. Ir svarbiausia, nukenčiantys ne nuo Viešpaties (daugeliui atrodo, kad jam Jam atsidavus Jis su tavo gyvenimu padarys ko tu nenori), bet būtent nuo šių kitų gyvenimus valdančių žmonių. Taigi, geriau neiti į Erodo šventę, ir nesidžiaugti jo gimtadiniu, bet žiūrėti į Kristaus pusę ir rinktis Jo vaišių stalą.

0 Komentarai (-?):

Rašyti komentarą

<< Į pradžią